- Ντίτριχ, Μάρλεν
- (Marlen Dietrich, Βερολίνο 1902 – Παρίσι 1992). Καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Γερμανίδας ηθοποιού του κινηματογράφου και του θεάτρου Μαρία Μαγκνταλένα φον Λος (Maria Magdalena von Losch).
Φοίτησε στη δραματική σχολή του Μαξ Ράινχαρτ κι ύστερα συνεργάστηκε με τον θίασο του Άλμπερτ Μπάσερμαν και της Ελίζαμπεθ Μπέργκνερ κι έπαιξε σε αρκετές ταινίες, χωρίς όμως να εκφράζει μια συγκεκριμένη προσωπικότητα. Ενώ έπαιζε σ’ ένα μουσικό έργο, την πρόσεξε ο Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ και τη διάλεξε για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία Ο γαλάζιος άγγελος (1930) από το μυθιστόρημα του Χάινριχ Μαν Ο καθηγητής Ούνρατ.
Η τεράστια επιτυχία της ταινίας εξασφάλισε στην ίδια και στον σκηνοθέτη της ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο με μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία. Οι ταινίες που γύρισε κατόπιν το ζεύγος Στέρνμπεργκ-Ντήτριχ-Μαρόκο (1930), Ατιμασμένη (1931), Σαγκάη εξπρές (1932), Ξανθή Αφροδίτη (1932), Η Μεγάλη Αικατερίνη (1934) και Ο Διάβολος είναι γυναίκα (1935), αν και η κριτική τις κατηγόρησε συχνά για ψυχρό και υπερβολικό φορμαλισμό, αντιπροσωπεύουν στο σύνολό τους ένα παράδοξο κεφάλαιο της ιστορίας του κινηματογράφου: τον ποιητικό κύκλο που ένας εξαιρετικά προσωπικός και προικισμένος καλλιτέχνης θέλησε να αφιερώσει στο γυναικείο ιδεώδες του. Η Ν., η οποία κάτω από τη διεύθυνση του Στέρνμπεργκ είχε παρουσιαστεί ως ένα είδος γυναίκας - αντικείμενο, απόλυτα εύπλαστης, αποδείχτηκε άριστη ηθοποιός με τους σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε αργότερα, από τους οποίους ξεχωρίζουν οι Έρνστ Λιούμπιτς: Άγγελος (1937), Μπίλι Γουάιλντερ: Διεθνές σκάνδαλο (1948) και Μάρτυς Κατηγορίας (1957),΄Αλφρεντ Χίτσκοκ: O δολοφόνος έρχεται κάθε βραδυ (1950), Φριτς Λανγκ: Ράντσο (1952), Όρσον Ουέλες: Ο άρχοντας του τρόμου (1958) και Στάνλεϊ Κρέιμερ: Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης (1961). Η Ν. θεωρείται ένα από τα τυπικά παραδείγματα βεντέτας της οθόνης, αλλά στην πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το φαινόμενο του βεντετισμού και έχει αποδείξει ότι είναι προικισμένη με αξιόλογες προσωπικές ικανότητες.
Η Γερμανίδα ηθοποιός Μάρλεν Ντίτριχ στην ταινία «Γαλάζιος Άγγελος» (1930).
Dictionary of Greek. 2013.